Καλησπέρα στην ομάδα μας. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί μπορώ να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου πάνω στο μπρίτζ. Η αγάπη μου για το μπριτζ και θα μαθηματικά με έκανε να προσπαθήσω να βάλω σε μια μαθηματική/αριθμητική τάξη προβλήματα που αντιμετώπιζα όταν έπαιζα μπριτζ.
Ένα τέτοιο πρόβλημα ήταν με το γνωστό κανόνα του 26 του Harold Schogge που δεν έδινε κάποια συγκεκριμένη αξία στην ύπαρξη του Άσσου στο σόλο, με αποτέλεσμα να χάνονται σλεμ.
Ένα άλλο ήταν η απουσία ενός αντίστοιχου κανόνα, όταν υπάρχει σόλο/σικάν και φιτ και ψάχνω τη μανς και όχι το σλεμ.
Αυτά τα 2 προβλήματα με ώθησαν να ασχοληθώ συστηματικά με τις δυο παρακάτω προτάσεις, που τις ονομάζω κανόνα του 21 για μανς και κανόνα του 26 για σλεμ.
Η ανάλυσή μου για τον κανόνα του 26 δημοσιεύτηκε στο μεγαλύτερο Αυστραλιανό περιοδικό μπριτζ (και ένα από 3 τα μεγαλύτερα παγκοσμίως), αυτούσια με μορφή pdf στο ηλεκτρονικό πρόσθετο του Φεβρουαρίου.
♠ AKxxx
♥ AJxx
♦ Kxx
♣x
Επειδή δέχτηκα πολλές ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του κανόνα. Έστω ότι έχουμε το παραπάνω χέρι, ανοίξαμε 1♠ και ακούσαμε από το συμπαίκτη μας 2♠. Έχω 15 πόντους ονέρ εξωτερικά του σόλο και ο συμπαίκτης μου έδωσε φιτ και 6-9 πόντους. Άρα έχω και 21 πόντους. Πάω στις 4♠ σύμφωνα με τον κανόνα του 21;;;
ΟΧΙ! Δε λέει αυτό ο κανόνας.
Ο κανόνας λέει οι 21 πόντοι πρέπει να είναι ειδικοί εξωτερικά του σόλο (με εξαίρεση τον Α♣ που τον μετράω για 2). Έχω 15 και ψάχνω άλλους 6 ειδικούς πόντους. Θα χρειαστεί π.χ. να χρησιμοποιήσω game try, να δείξω το σόλο/σικάν μου στο συμπαίκτη μου και ένα μεσαίο χέρι σε ειδικούς πόντους και ΕΚΕΙΝΟΣ, ΑΝ έχει 6+ ειδικούς πόντους να πάει τη ΜΑΝΣ. Τότε σύμφωνα με τον κανόνα του 21 έχω τις πιθανότητες μαζί μου (51%+) για να ισχύει η ΜΑΝΣ.